Vinkit stressittömään juhlakauteen

vinkit stressittömään juhlakauteen

 1. Keskity itseesi: Varaa aikaa itsellesi kiireen keskellä. Olipa kyseessä sitten hiljainen teehetki tai lyhyt kävely luonnossa, aseta hyvinvointisi etusijalle.
 2. Aseta realistiset odotukset: Hallitse odotuksia sekä itsellesi että muille. Ymmärrä, että kaiken ei tarvitse olla täydellistä ja on okei delegoida tai sanoa ei tarvittaessa.
 3. Luo aikataulu: Suunnittele aikasi tehokkaasti. Merkkaa kaikki kalenteriin, jolloin voit visualisoida kuinka aikaasi käytät ja mihin kaikkeen olet lupautunut.
 4. Hyväksy yksinkertaisuus: Harkitse perinteiden ja juhlien yksinkertaistamista. Keskity merkityksellisimpiin puoliin, vähennä turhaa stressiä ja nauti hetkestä enemmän.
 5. Siirrä vastuut: Älä pelkää delegoida tehtäviä. Olipa kyse ruoanlaitosta, koristelusta tai järjestämisestä, muiden osallistuminen voi keventää taakkaa ja luoda yhteisen vastuun tunteen.
 6. Harjoittele mindfulnessia: Sisällytä mindfulness-tekniikat rutiinisi. Meditaation tai tietoisen hengityksen avulla nämä käytännöt voivat auttaa hallitsemaan stressiä ja pitämään sinut rentoutuneena.
 7. Pysy aktiivisena: Fyysinen aktiivisuus lievittää stressiä. Olipa kyseessä fyysinen harjoittelu tai rauhallinen kävely, aktiivisena pysyminen voi kohottaa mielialaa ja energiatasoa.
 8. Aseta budjetti: Talous voi olla merkittävä stressin lähde lomien aikana. Aseta budjetti lahjoille ja juhlille välttääksesi taloudellista painetta. 
 9. Pidä yhteyttä rakkaimpiin: Ota kiireen keskellä aikaa yhteydenpitoon rakkaimpiin. Laatuaika perheen ja ystävien kanssa voi olla voimakas vastalääke stressille.
 10. Opi sanomaan ei: On ok hylätä kutsut tai lisävastuut. Kunnioita omia rajojasi ja priorisoi oma hyvinvointisi.

Muista, että joulu on iloa ja yhteyttä. Kun pidät huolta itsestäsi voit navigoida juhlakautta helpommin ja nautinnollisemmin.

Luonnolliseen deodoranttiin siirtymisen hyödyt

Luonnollinen doedorantti

Siirtyminen luonnollisiin, myrkyttömiin deodorantteihin on tärkeää kainaloiden terveydelle.

Tässä syyt:

 1. Hellävarainen iholle: Luonnolliset deodorantit eivät sisällä voimakkaita kemikaaleja, joten ne ovat hellävaraisia ja sopivia kaikille ihotyypeille, jopa herkimmille.
 2. Ei ikäviä lisäaineita: Sano hyvästit synteettisille tuoksuille, parabeeneille ja alumiinille. Luonnolliset vaihtoehdot pitävät kainalot raikkaina luonnollisien ainesosien avulla, jotka voit lausua.
 3. Tehokas hajusuoja: Hyödynnä kasviperäisten aineiden ja mineraalien voima pitkäkestoiseen hajunhallintaan. Pysy raikkaana tehokkuudesta tinkimättä.
 4. Ihoystävälliset ainesosat: Luonnolliset deodorantit, jotka sisältävät rauhoittavia ainesosia, kuten karitevoita, arganöljyä ja eteerisiä öljyjä, hoitavat ihoasi ja pitävät sinut hajuttomana.
 5. Ympäristöystävällinen pakkaus: Monet luonnolliset deodorantit on pakattu luontoystävällisiin pakkauksiin, mikä vähentää ympäristöjalanjälkeäsi.

🌍💚Oletko valmis vaihtamaan? Kainalosi ja planeetta kiittävät sinua!

Tutustu Vanamo Cosmeticsin deodorantteihin tästä.

Shampoopalan käyttö – vinkkejä käyttöön ja valintaan

Shampoopalat

Mitä ovat shampoopalat? 

Shampoopalat ovat vedettömiä hiustenpesuaineita. Shampoopalat eivät sisällä synteettisiä tensidejä, kuten SLES (Sodium Laureth Sulfate) tai SLS (Sodium Lauryl Sulfate). Vanamo Cosmeticsin shampoopala on pyöreä puristettu kiekko, joka ei sisällä ollenkaan saippuaa ollen näin puhdasta saippuaakin hellävaraisempi vaihtoehto hiustenpesuun. Puhdistusvoiman shampoomme saa Sodium Cocoyl Isethionatesta (SCI) joka valmistetaan kookosöljyn rasvahapoista sekä isoetionihaposta. SCI on myös täysin biohajoava eli se ei kuormita ympäristöä. 

Mikä shampoopala minulle?


Valikoimassamme on kolme erilaista shampoopalaa eri tarkoituksiin. 

Hajusteeton: Ei sisällä lisättyjä hajusteita eikä eteerisiä öljyjä. Sopii herkkäihoisille, hajuste yliherkille ja lapsille. 

Geranium & Patsuli: Kaikille hiustyypeille sopiva vaihtoehto. 

Teepuu & Rosmariini: Rasvaisille hiuksille tai päänahan ongelmista kärsiville

Miten shampoopalaa käytetään? 

1. Kastele hiukset huolellisesti ja kastele shampoopala käsissäsi. 

2. Shampoopalasta irtoaa vaahtoa, jonka käytät shampoon lailla. Voit toistaa shampoopalan vaahdotuksen tarvittaessa jos sinulla on pitkät tai paksut hiukset. 

3. Hiero vaahto päänahkaan ja muuaalle hiuksiin.

4. Huuhtele normaalisti.

Hiuksissani on kemikaaleja. Mikä neuvoksi? 

Jos olet pitkään käyttänyt kemikaaleja sisältäviä hiustenhoitotuotteita shampoopalan käyttö saattaa jättää aluksi hiuksesi tahmeiksi, koska luonnolliset aineosat eivät pääse hiukseen asti. Tahmeuden ja kemikaalijäämät saat pois tekemällä hiuksillesi 1-2 krt viikossa omenaviinietikka-pesun suhteella 1:5 veteen sekoitettuna. Helpointa on käyttää spray-pulloa ja suihkuttaa hiukset seoksella ennen pesua. 

Säilytys

Säilytä shampoopalaa niin, että se pääsee kuivumaan käyttöjen välissä esim. saippua-alustalla tai paikassa jossa ilma pääsee kulkemaan hyvin sen alla. Oikein säilytetttyä shampoopala kestää pitkään. 

Tarvitsenko hoitoainetta? 

Varsinkin pitkille ja paksuille hiuksille on suositeltavaa käyttää hoitoainetta pesun jälkeen. Vanamo Cosmeticsin hoitoainepalat on täynnä korkealaatuisia öljyjä, jotka hoitavat hiusta ilman, että ne jäävät rasvaisiksi. 

Shampoo- ja Hoitoainepalat: Kestävä ja ylivoimainen valinta sinulle, hiuksillesi ja ympäristölle

Hoitoainepalat

Shampoo- ja hoitoainepalat ovat kasvava trendi ja hyvästä syystä. Nämä kiinteät hiustenhoitotuotteet ovat parempia sinulle, hiuksillesi ja ympäristölle ja niiden edut perinteisiin muovipulloihin verrattuna, jotka sisältävät usein pääainesosana vettä, ovat huomattavia.

1. Ympäristövaikutus

Aloitetaan ympäristöstä. Perinteiset nestemäiset shampoot ja hoitoaineet, jotka on pakattu muovipulloihin, edistävät merkittävästi maailmanlaajuista muovijätekriisiä. Muovipulloteollisuus ei ole vain resurssivaltaista, vaan se tuottaa myös valtavaa jätetuotantoa. Shampoo- ja hoitoainepalat ovat sen sijaan ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja. Poistamalla muovipakkausten tarpeen ne vähentävät muovijätettä ja pienentävät hiilijalanjälkeäsi. Maailmassa, joka kamppailee muovisaasteen seurausten kanssa, jokainen pienikin ponnistus on tärkeä.

2. Vesitehokkuus

Harkitse tätä: vesi muodostaa suuren osan perinteisistä shampoo- ja hoitoainekoostumuksista. Kun näitä tuotteita valmistetaan massatuotantona, pullotetaan ja kuljetetaan ympäri maailmaa, niistä aiheutuu huomattavia ympäristökustannuksia veden ja energian kulutuksen osalta. Shampoo- ja hoitoainepalat ovat sitä vastoin erittäin tiivistettyjä eivätkä vaadi vettä niiden valmistukseen tai käyttöön. Tämä tehokkuus on kestävä valinta, joka säästää arvokasta resurssia.

3. Matkaystävällinen

Shampoo- ja hoitoainepalat sopivat täydellisesti matkailijoille. Ne ovat kompakteja, kevyitä, eikä niihin kohdistu nesterajoituksia lentäessäsi. Voit sujauttaa ne helposti matkatavaroihin tai käsimatkatavaroihin ilman huolta roiskeista tai lisäpainosta. 

4. Vähennetyt kemikaalit

Monet perinteiset nestemäiset shampoot ja hoitoaineet sisältävät pitkän luettelon synteettisiä kemikaaleja, stabilointiaineita ja säilöntäaineita. Meidän shampoo- ja hoitoainepalat sitä vastoin on valmistettu luonnollisista ja minimaalisista ainesosista. 

5. Pitkäikäisyys ja kustannustehokas

Shampoo- ja hoitoainepatukat ovat tiivistettyjä, joten ne kestävät pidempään kuin nestemäiset kollegansa. Tämä tarkoittaa, että sinun on ostettava niitä harvemmin, mikä säästää lopulta rahaa. Näiden palojen pidennetty käyttöikä tekee niistä myös kestävämmän valinnan pitkällä aikavälillä.

Siirtyminen kiinteisiin hiustenhoitotuotteisiin hyödyttää ympäristön lisäksi myös omaa terveyttäsi ja lompakkoasi. Se on pieni muutos päivittäisessä rutiinissasi, jolla voi olla merkittävä myönteinen vaikutus ympäröivään maailmaan.

Liity siis liikkeeseen kohti kestävää hiustenhoitoa ja tee muutos parempaan kokeile shampoo- ja hoitoaineitamme! 

Hiuksesi, planeetta ja omatuntosi kiittävät sinua.

Miksi ainesosaluettelon ymmärtäminen on tärkeää?

Laventeli

Kosmetiikan maailmassa ulkonäkö voi pettää. Kauniit pakkaukset, houkuttelevat markkinointiväitteet ja lumoava mainonta voivat usein kääntää huomiomme pois siitä, mikä on todella tärkeää – ainesosat, joita käytetään ihollamme käyttämiimme tuotteisiin. Tässä blogikirjoituksessa tutkimme, miksi ostamiesi tuotteiden ainesosaluettelon ymmärtäminen on ensiarvoisen tärkeää, käyttämällä esimerkkinä Laventelisalvaamme.

1. Ihosi ansaitsee parasta

Ihosi on kehosi suurin elin ja se ansaitsee parhaan mahdollisen hoidon. Ihonhoitotuotteidesi ainesosat vaikuttavat suoraan ihon terveyteen ja ulkonäköön. Tarkastelemalla ainesosaluetteloa varmistat, että tarjoat ihollesi ravitsevia korkealaatuisia komponentteja halpojen täyteaineiden tai mahdollisesti haitallisten kemikaalien sijaan.

2. Haitallisten ainesosien välttäminen

Monet tavanomaiset ihonhoitotuotteet sisältävät synteettisiä kemikaaleja, säilöntäaineita ja hajusteita, jotka voivat olla ankaria iholle ja voivat jopa liittyä erilaisiin terveysongelmiin. Ainesosaluettelon ymmärtäminen auttaa sinua välttämään mahdollisesti haitallisia aineita, mikä suojaa ihoasi ja yleistä hyvinvointia.

3. Laatu korvaa määrän

Vähemmän voi usein olla enemmän, kun on kyse ihonhoitoaineista. Ensiluokkaiset luonnolliset ainesosat, kuten Laventelisalvassamme, on valittu huolellisesti niiden tehokkuuden ja turvallisuuden vuoksi. Valitsemalla tuotteet, joissa on lyhyt luettelo korkealaatuisista ainesosista, annat ihollesi juuri sen, mitä se tarvitsee ilman tarpeettomia yhdisteitä.

Laventelisalvamme

Laventelisalvamme on osoitus ainesosaluetteloiden ymmärtämisen tärkeydestä. Toisin kuin monet valmistajat, jotka käyttävät halpoja täyteöljyjä, kuten auringonkukkaöljyä, salvamme on valmistettu harkitusti valitusta sekoituksesta ensiluokkaisia öljyjä ja rasvoja. Valitsimme myös tähän salvaan kasviperäisen kandelilla vahan mehiläisvahan sijaan. Kandelilla vaha tukkii ihohuokosia vähemmän eikä se ole niin rasvainen, mikä tekee salvasta monikäyttöisemmän sekä kasviperäisen.

Kun käytät aikaa Laventelisalvan ainesosaluettelon tutkimiseen, löydät harmonisen yhdistelmän ravitsevia öljyjä ja terapeuttista laatua olevaa laventeli eteeristä öljyä. Nämä ainesosat toimivat yhdessä kosteuttamalla ja rauhoittamalla ihoa 

Loppujen lopuksi ihosi ansaitsee parasta ja se alkaa valitsemistasi ainesosista. Ennen kuin hankit seuraavan ihonhoitotuotteen, käännä pakkaus ympäri, lue etiketti ja lähde matkalle kohti terveellisempiä ja tietoisempia ihonhoitovalintoja. Ihosi kiittää sinua siitä.

Nokkosen monet käyttötavat

Nokkonen

Nokkonen on kasvi, joka on ollut olemassa pitkään ja jolla on pitkä ja mielenkiintoinen historia.


Muinaiset kulttuurit ovat käyttäneet nokkosta vuosisatojen ajan. Muinaiset kreikkalaiset ja roomalaiset käyttivät nokkosta moniin eri tarkoituksiin, ja myös kiinalaiset käyttivät sitä monin eri tavoin.


Keskiajalla nokkosta käytettiin Euroopassa hyvinvoinnin tukemiseen. Tänä aikana sitä käytettiin myös kankaiden väriaineena.


1800-luvulla sitä käytettiin Saksassa paperin valmistukseen ja sitä käytettiin myös ravinnonlähteenä.


Joten, kuten näet, nokkosella on pitkä ja mielenkiintoinen historia. Muinaisten kulttuurien hyvinvoinnin tukemisesta 1800-luvun ravinnonlähteenä ja väriaineena nokkonen on edelleen suosittu valinta monien keskuudessa.


Nokkosesta voi tehdä monenlaisia ruokia! Siitä voi valmistaa nokkosteetä, nokkospestoa, nokkoskeittoa, nokkosraviolia ja jopa nokkosolutta! Sitä voidaan käyttää myös salaateissa ja wokeissa. Sillä on ainutlaatuinen maku, joten voit lisätä sen avulla makua suosikkiresepteihisi. Pidä hauskaa nokkosen kokeilemisesta keittiössä ja kokeile nokkoslettu reseptiämme.

Nokkosletut


Ainekset:
2,5 dl vehnäjauhoja tai gluteenittomia jauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
1/2 tl merisuolaa
2 rkl sokeria tai hunajaa
2 munaa
125 ml maitoa tai maidoton vaihtoehto
2 rkl voita, sulatettuna
2,5 dl tuoreita nokkosenlehtiä, hienonnettuna tai 0,5 dl kuivattuja lehtiä


Ohjeet:
Sekoita keskikokoisessa kulhossa jauhot, leivinjauhe, ruokasooda, merisuola ja sokeri/hunaja.
Vatkaa erillisessä kulhossa munat ja maito.
Lisää märät aineet hitaasti kuivien aineiden joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
Sekoita joukkoon sulatettu voi ja nokkosenlehdet, kunnes ne jakautuvat tasaisesti.
Kuumenna kevyesti voideltu pannu keskilämmöllä.
Kaada taikinaa pannulle ja paista noin 2 minuuttia, kunnes reunat alkavat ruskettua. Käännä ja paista vielä 1-2 minuuttia.


Tarjoa voin, siirapin tai suosikkilisäkkeen kanssa ja nauti!


Helpoin tapa nauttia Nokkosesta on Nokkospuristenesteemme!

Ihmeelliset sienet

Ihmeelliset sienet

Sienet ovat ainutlaatuisia ja kiehtovia organismeja, jotka ovat olleet olemassa aikojen alusta lähtien. Niitä on monen muotoisia, kokoisia ja värisiä. Sienet ovat monimuotoinen ryhmä organismeja korkeista, valkoisista ja hoikista morseista kärpäsen helttasienen kirkkaan punaisiin ja oransseihin hattuihin. Niitä löytyy kaikenlaisista ilmasto-olosuhteista syvistä metsistä aavikoihin.


Sienillä on usein salaperäinen aura, ja niiden ekologia on yhtä kiinnostava kuin niiden fyysiset ominaisuudet. Esimerkiksi sienet eivät tuota itse ruokaa, vaan ne luottavat symbioottiseen suhteeseen isäntäkasveihinsa, puihinsa ja pensaisiinsa. Ne muodostavat maan alle rihmastoverkkoja, jotka toimivat eräänlaisena “maanalaisena internetinä” siirtämällä ravinteita ja energiaa isännästä itse sienelle.


Sienillä on myös tärkeä rooli ympäristössä. Ne hajottavat orgaanista ainesta, kierrättävät ravinteita ja auttavat ylläpitämään maaperän hedelmällisyyttä. Lisäksi tietyt lintu- ja nisäkäslajit käyttävät tietyntyyppisiä sieniä ravinnoksi.


Joten vaikka sienet (ne syötävät lajikkeet!) tunnetaan hyvin kulinaarisista käyttötavoistaan, ne ovat myös paljon muutakin kuin vain ruokaa! Viime vuosina tutkijat ovat havainneet, että joillakin sienillä on voimakkaita ominaisuuksia. Tästä huolimatta sienet ovat paljon muutakin kuin vain niiden mahdolliset käyttötarkoitukset. Ne ovat olennainen osa luontoa ja ansaitsevat arvostuksen ainutlaatuisen kauneutensa ja ekologisen merkityksensä vuoksi.

Basilikan historia

Basilika


Basilika on yrtti, jota on käytetty vuosisatojen ajan sekä ruoanlaittoon että muihin tarkoituksiin. Se on aromaattinen, maukas yrtti, jota käytetään monissa ruoissa ja jolla on pitkä käyttöhistoria.


Basilikan alkuperää on vaikea määrittää, mutta sen uskotaan olleen Välimerellä ainakin 500-luvulta eKr. Tämä näkyy kreikkalaisen filosofin Theophrastuksen kirjoituksissa, joka kirjoitti kasvin laajista käyttötarkoituksista. Roomalainen luonnontieteilijä Plinius Vanhin mainitsee myös 1. vuosisadalla jKr basilikan monet käyttötarkoitukset.


Basilikan uskotaan levinneen kauppiaiden kautta Afrikasta Intiaan ja muualle Aasiaan. Sieltä se levisi Eurooppaan, jossa siitä tuli suosittu yrtti. Sen suosio kasvoi renessanssin aikana, jolloin sitä käytettiin monissa ruoissa. 1800-luvulla basilikaa alettiin käyttää Yhdysvalloissa, missä se on nykyään erittäin suosittu yrtti.


Basilikaa on käytetty monin eri tavoin, suosituimpia käyttökohteita ovat ruoanlaitto ja muut hyvinvointia tukevat tavat. Ruoanlaitossa sitä käytetään monien ruokien mausteena, mikä lisää ainutlaatuista makua ja aromia. Sitä löytyy usein kastikkeista, keitoista, salaateista ja muissa ruoista. Sitä voidaan käyttää myös öljyjen ja etikan maustamiseen.


Perinteisessä lääketieteessä basilikaa on käytetty moniin hyvinvointia tukeviin tapoihin. Tutkimukset ovat osoittaneet, että basilika sisältää yhdisteitä jotka   toimivat antioksidantteina.


Basilika on monipuolinen yrtti ja sitä voidaan käyttää monin eri tavoin. Sitä voidaan käyttää tuoreena ja kuivattuna ruuanlaitossa tai eteerisenä öljynä. Eteeristä öljyä voidaan käyttää aromaterapiassa ja kotitekoisten vartalonhoitotuotteiden valmistuksessa.

Nykyään basilikaa kasvatetaan ympäri maailmaa, ja saatavilla on yli 150 eri lajiketta. Yleisin basilikalaji on makea basilika, jolla on mieto, anismainen maku. Muita basilikalajikkeita ovat sitruunabasilika, thaibasilika ja violetti basilika. Violettibasilika sisältää runsaasti antosyaniideja, joista se saa violetin värinsä.