Basilikan historia

Basilika


Basilika on yrtti, jota on käytetty vuosisatojen ajan sekä ruoanlaittoon että muihin tarkoituksiin. Se on aromaattinen, maukas yrtti, jota käytetään monissa ruoissa ja jolla on pitkä käyttöhistoria.


Basilikan alkuperää on vaikea määrittää, mutta sen uskotaan olleen Välimerellä ainakin 500-luvulta eKr. Tämä näkyy kreikkalaisen filosofin Theophrastuksen kirjoituksissa, joka kirjoitti kasvin laajista käyttötarkoituksista. Roomalainen luonnontieteilijä Plinius Vanhin mainitsee myös 1. vuosisadalla jKr basilikan monet käyttötarkoitukset.


Basilikan uskotaan levinneen kauppiaiden kautta Afrikasta Intiaan ja muualle Aasiaan. Sieltä se levisi Eurooppaan, jossa siitä tuli suosittu yrtti. Sen suosio kasvoi renessanssin aikana, jolloin sitä käytettiin monissa ruoissa. 1800-luvulla basilikaa alettiin käyttää Yhdysvalloissa, missä se on nykyään erittäin suosittu yrtti.


Basilikaa on käytetty monin eri tavoin, suosituimpia käyttökohteita ovat ruoanlaitto ja muut hyvinvointia tukevat tavat. Ruoanlaitossa sitä käytetään monien ruokien mausteena, mikä lisää ainutlaatuista makua ja aromia. Sitä löytyy usein kastikkeista, keitoista, salaateista ja muissa ruoista. Sitä voidaan käyttää myös öljyjen ja etikan maustamiseen.


Perinteisessä lääketieteessä basilikaa on käytetty moniin hyvinvointia tukeviin tapoihin. Tutkimukset ovat osoittaneet, että basilika sisältää yhdisteitä jotka   toimivat antioksidantteina.


Basilika on monipuolinen yrtti ja sitä voidaan käyttää monin eri tavoin. Sitä voidaan käyttää tuoreena ja kuivattuna ruuanlaitossa tai eteerisenä öljynä. Eteeristä öljyä voidaan käyttää aromaterapiassa ja kotitekoisten vartalonhoitotuotteiden valmistuksessa.

Nykyään basilikaa kasvatetaan ympäri maailmaa, ja saatavilla on yli 150 eri lajiketta. Yleisin basilikalaji on makea basilika, jolla on mieto, anismainen maku. Muita basilikalajikkeita ovat sitruunabasilika, thaibasilika ja violetti basilika. Violettibasilika sisältää runsaasti antosyaniideja, joista se saa violetin värinsä.